- Güzellik eşittir Cilt.
- Cilt eşittir Sağlık.
- İşte güzelliği keşfetmenin yolu.
Güzellik ciltle başlar. Ciltte sağlıkla ışıldar.
Cilt sağlığının güzelliğimiz üzerinde ki etkili rolünü hepimiz biliyoruz. Bu etkiyi sağlamak için de cilt sağlığına giden yolları öğrenmek gerekir. Cilt sağlığına giden ilk yol cildi tanımak. Bunun için öncelikle cildimizi iyi tanıyıp ne zaman, neye ihtiyacı var belirleyip; neyi, nerede, nasıl kullanabileceğimizi bilmemiz gerekir. Gerekir ki doğru tanıyı koyup doğru adımları atıp cilt sağlığımızı koruyabilelim. Koruyalım ki güzelliğimize zeval gelmesin. Üç adımda bunu başarabiliriz.
- Cildini tanı
- İhtiyacını belirle
- Gerekeni uygula
Her cilt farklıdır, farklı bakım ister. Cildinizi iyi tanıyın ki bakımında doğru adımları atabilesiniz. Cildiniz her zaman da aynı şeylere ihtiyaç duymaz. Zamanla, bazı sebeplerle cilt değişime uğrayabilir. Mevsime, psikolojinize, yaşınıza göre ihtiyaçları değişebilir. Kuru iken yağlanabilir, lekelenebilir, matlaşabilir, 30’dan sonra sivilce bile çıkabilir. Cilt değişime uğrayınca ihtiyaç duyduğu bakım da farklılaşır.
Cilt türlerini altı ana başlıkta derledik.
- 1/ Yağlı Cilt: Yağ bezlerinin gereğinden fazla çalışmasıyla oluşur. Kalın bir yapısı vardır. Gözenekleri genişler . Yumuşak, kaygan ve parlak olur. Siyah nokta ve sivilce oluşumu çoktur. Genelde erkeklerin cildi yağlı olur.
a. Nemsiz Yağlı Cilt: Yağlı cildin özelliklerini taşıdığı gibi aynı zamanda kuru cildin özelliklerinide taşır. Cildinizin yağlı olması neme ihtiyacı yok anlamına gelmez. Yağ cilde nem kazandırmaz.
- 2/ Kuru Cilt: Kuru cildin rengi soluk ve donuktur. Pul pul dökülmeler, rahatsız edici gerilmeler hissedilir. Kuruluk arttıkça gerilme fazlalaşıp cildin çatlamasına ve sızlamasına sebep olur. Cildin kuruluk derecesine göre bu belirtiler fazla veya az görülür. Kuruluk az olunca normal ciltle karıştırılabilinir. Kuru cilt ikiye ayrılır.
a. Yağsız Kuru Cilt: Yağ bezelerinin çalışmaması sebebiyle oluşur. Gözenekler nazik ve duyarlıdır. İnce bir yapısı vardır. Elmacık kemiklerinin üzerinde kılcal damarlara rastlanır.
b. Susuz Kuru Cilt: Bedenin susuz kalmasıyla cildin ihtiyacı olan nemi kazanamaması sebebiyle oluşur. Pul pul dökülmeler bu tür ciltlerde olur çünkü nemsizdir. 20 yaşından sonra ince kırışıklıklar belirmeye başlar.
- 3/ Karma Cilt: Yağ bezlerinin alın, burun, çene gibi bazı bölgelerde çok, yanak kısımlarında az çalışması sebebiyle oluşur. Bakımı en zor cilt tipidir. En çok da bu cilt tipine rastlanır.
- 4/ Normal Cilt: Yağ bezeleride cilt hücreleride yerinde ve kararında çalışmasıyla oluşur. Hafif gergin ve sıkı bir dokuya sahiptir. Sorunu olmadığı için pek bir şeye ihtiyacı olmaz. Nadir rastlanır.
- 5/ Hassas Cilt: Cilt dokusunun ince olmasından kaynaklanır. Narindir. Çabuk kızarması ve morarması belirtileridir. Kılcal damarlar belirgin olması cilt yapısının ince ve hassas olduğunu gösterir. Her cilt tipinde hassasiyet oluşabilir.
- 6/ Atforiye (Yaşlı) Cilt: Cildin kolejan ve elastiğini kaybetmesiyle kırışıp veya sarkmasıyla oluşur. Bu belirtiler cildin sağlığını kaybetmesi, dış etkenlerden etkilenmesi veya yaşın ilerlemesiyle görülür.
Birkaç cilt tipi bir ciltte toplanabilir. Cilt yapınızı analiz ederken cildin yaşına, hassasiyetine, incelik, kalınlığına, nemi ve yağına dikkat ediniz. Cilt tipinizi gözlemleyerek veya elinizle dokunarak belirleyebilirsiniz.
Cilt Sağlığı her şeyde olduğu gibi beslenmeyle başlar. Dengeli ve yaratılan her şeyden kararında yeyip içmek gerekir ki bedenimiz sıhhat bulsun. Cildimizde hem yiyeceklerden hem içtiğimiz sudan hemde vücudumuzun ürettiği vitaminler sayesinde ihtiyaç duyduğu besini kendinde toplasın. Cilt sağlığına kavuşsun. Güzelliğimiz nazarlardan korunsun.
Cilt sağlığına yardımcı olacak dışarıdan yapacağımız takviyeleri bir sonraki yazıda kaleme alacağım.