Süslenmek kadının fıtratında yaratılışından beri var olan özelliğidir. Çok eski zamanlardan beri makyajda süslenmenin bir unsurudur. Yıllar geçtikçe makyaj ürünleri de yapılış şeklide çeşitlenip zenginleşti. Bu çeşitliğin arasına kalıcı makyajda katıldı.

Özellikle metropol şehirlerde günün yoğunluğundan makyaja fazla vakit ayıramayan kadınlar için harika bir alternatif. Özellikle de yanlış kaş alımlarından dolayı incelmiş, şekli bozulmuş kaşların düzeltilmesinde önemli rol oynuyor kalıcı makyaj. 

Peki kalıcı makyaj nedir, nasıl uygulanır, doğrusu yanlışı nedir, zararları var mıdır? Daha sonra pişman olur muyum? Güzel olsun derken daha kötü sonuçlar olabilir mi? gibi soruların cevabını sizler için bu iş de oldukça tecrübeli başarılı kalıcı makyaj uzmanı Gülten Bayram ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle sizi biraz tanıyalım.

Merhaba, ben Gülten Bayram. Güzellik uzmanıyım. Bu mesleği yaklaşık 12 yıldan beri yapıyorum. Bulgaristan’da doğup büyüdüm. Uzun zamandır Türkiye’de yaşıyorum. Güzellik uzmanı olarak iş hayatıma devam etmekteyim.

Kalıcı makyaj nedir, nasıl uygulanır?

-Kalıcı makyaj diğer ismiyle mikropigment uygulamasıdır. Gerekli durumlarda özellikle kaş, göz ve dudak bölgesinde epidermal pigmentasyon yöntemiyle bitkisel kaynaklı organik boyaların estetik bir biçimde istenilen bölgeye yerleştirme işlemidir. Kalıcı makyaj yapılan durumlar.

  • Dökülmüş kaşlar,
  • Belirsiz göz hatları,
  • Şekil bozuklukları,
  • Belirsiz dudak çevresi,
  • Yara ve dikiş izlerinden kaynaklanan boşluklar,
  • Silik olan hatları doğala en yakın normlarda belirlemek,
  • Çıkarılabilir makyaja zemin hazırlamak gibi

Amaç günlük hayatta bizi rahatsız eden, gözümüze batan, güzelliğimize gölge düşüren kusurlarımızı kamufle etmek.

Kalıcı makyajda kullanılan boyaların herhangi bir zararı var mıdır?

-Kalıcı makyajda kullanılan boyalar kimyasal olmadıkları için herhangi bir zararı yoktur. Kullanılan boyalar doğal mineral ve bitki pigmentlerinden elde edilir. Tamamen su bazlıdır.

En çok kimler talep ediyor kalıcı makyajı?

-Kalıcı makyajı en çok tercih edenler genellikle, görünümüne önem veren kadınlar ve yaşamın yoğunluğundan vakit ayıramayanlar. Tabi erkeklerden de talep edenler yok değil.

Kaşın şeklini ve rengini neye göre belirliyorsunuz?

-Kaş şeklini; yüz ve göz şeklini baz alarak kişinin yüz ifadesine yakışacak şekilde belirliyoruz. Kaş modasına aldanıp kurbanı olmayın. Yüz ifadenizi tamamen etkileyen Kaş da moda olmaz. Her kaş şekli her yüze aynı güzelliği katmaz. En güzel kaş kişinin yüzündeki çizgi ve mimiğe yakışan kaş dır.
-Kaşın rengine gelince; kişinin ten rengi, saç ve kaş rengine göre boya seçiyoruz.

Kalıcı Makyaj diğer adıyla pigmentasyon işlemi güzellik dışında başka ne gibi durumlarda uygulanır?

  • Kemoterapi, alopesil, saç kıran vs. gibi bölgesel saç-kaş dökülmesinde tedavi yöntemi olararak tercih edilir.
  • Lipliner (dudak kontürü, eyeliner, göğüs kapağı, kontürü kaş çizimi gibi) estetik kaygıları olan kişilere,
  • Kozmetik ürünlerine karşı alerjisi olanlara,
  • Aktif spor yapan kişiler için pratik çözümdür.
  • Ameliyat, yara ve skar izlerinin,
  • Vitiligo izlerinin kamufle edilmesinde,
  • Göğüs ameliyatı sonrası göğüs başı çiziminde,
  • Yüzündede asimetri sorunu olanlara,
  • Vitiligo, alopecia hastalarına da uygulanır.

Bu işlemin kalıcılığının süresi ne kadardır?

Kalıcı makyajın kalıcılığı kişinin tenine göre altı ay ile iki yıl arasında değişiklik gösterir. Doğal boyalar kullanıldığı için cilt hücreleri kendini yeniledikçe (28 günde cilt yenilenir) cilt tarafından atılır.

İşlemden sonra yapılması ve yapılmaması gerekenler nelerdir.

  • Tavsiye edilen krem kullanılmalı
  • 24 saat su ile temas edilmemelidir.
  • Kabuklar kopartılmamalıdır.
  • Hijyen açısından el ile temas edilmemesine özen gösterilmeli
  • Bir hafta kabuklar düşene kadar havuz, sauna, solaryum, hamamdan uzak durulmalı.
  • Direkt güneş banyosu yapmaktan kaçınılmalı.

Bunlara dikkat edilmezse ne gibi zararları vardır?

İğneyle yapılan bir işlem olduğu için ister istemez cilt biraz tahrip olup hassaslaşır. Hassa cilt her tülü temasdan etkilenmeye, lekelenmeye ve mikrop kapmaya müsaitdir. İşlemden sonra kabuklanma olur. Eğer kabuklar kendi düşmeden siz koparırsanız kalıcı makyajın ömrü kısalır.

Kalıcı makyajın Ömrünü uzatmak mümkün mü? 

Söylediğim gibi kişiye göre bu süre değişir. Lakin solaryum, deniz, güneş ne kadar çok hayatınızda olursa makyjınızın kalıcılık süresini azaltır.

Dövme ile kalıcı makyaj aynı mıdır aralarında ki fark veya benzerlik nelerdir?

Kalıcı dövme ve kalıcı makyaj uygulamaları birbirine benzerlik gösterse de kesinlikle aynı şey değildir. Birbirlerine benzemelerinin sebebi uygulama yöntemlerinin benzerliğindendir. Dövme gibi kalıcı makyajda iğne kullanılarak deri katmanlarına boya akıtılmasıyla uygulanır. Dövmede kullanılan iğnelerin boyutu da boyaların içeriği de farklıdır.

  1. Kalıcı makyaj iğnesi ince dövme iğnesi biraz daha kalındır.
  2. Dövme boyalarında (oksitler, sülfitler, selenidler, Civa, Kobalt sülfat, kobalt tuzları, karbon siyahı) gibi kimyasallar bulunur.
  3. Uygulanan deri katmanındaki fark. Kalıcı makyajda üst deri epidermis katmanına yapılır. Dövme ise alt deri dermis katmanına yapılır.
  4. Derinin daha derininde işlem olduğu için dövme ömürlüktür. Kalıcı makyaj ise yüzeysel olduğundan kalıcılığı çok uzun sürmez.

Kalıcı Makyajın Kesinlikle Yapılmayacağı Kişiler

-Hepatit, HIV, Kronik Herpes Simpleks,  Otoimmün hastalıkları ve immün yetmezliği olan kişilerde yapılmaz.  Bu hastalıkları kısaca açıklarsak.

  1. Otoimmün bozukluklar: vücudun kendi dokularına karşı uygun olmayan bağışıklık yanıtı oluşturmasına neden olan hastalıklardır.
  2. İmmun Yetmezliği: vücudun bağışıklık sisteminin yetersizliğidir.
  3. İmmünsüpresyon : Vücut direncinin bastırılmasıdır.

Kellik çağımızın kesin çaresi olmayan sorunlarından biri. Bu sorunu gidermek için saç ekimi, saç aşısı gibi çeşitli yöntemler var . Son zamanlarda saç simşilasyonu denilen tedavide bu çeşitlilik arasına girdi. Saç similasyonu kalıcı makyaj işlemiyle aynı mıdır? Değise farkı nedir. Bize biraz saç similasyonu nedir kısaca anlatır mısınız?

Saç simülasyonu cerrahi olmayan bir alopesi kellik giderme yöntemidir. Bu yöntemde gerçek saç kökleri ve kılın yapısı taklit edilerek özel cihazlar yardımıyla kellik olan alanlara epidermal mikropigmentasyon uygulamasıyla yapılır. Uygulaması kellik kısmının büyüklüğüne göre yaklaşık 30 dakikayla 3 saat arası zaman alır. İşlem sonrası ılık duş alınabilinir. Kalıcılığı iki-üç yıldır.

Saç simülasyonu işlemi cerrahi bir yöntem olmayıp, kozmetik kalıcı bir kamuflaj işlemidir. Aslında biraz kalıcı makyaja benzer bir uygulamadır. Fakat kullanılan boya ve cihazlar farklıdır. Saç simülasyonu, saç ekimine alternatif değil, aksine birbirini tamamlayıcıdır.

Özellikle saç ekimi, saç miktarı yetersiz olması nedeniyle yeterli sıklıkta yapılamayıp saç ekim sonucu seyrek olunca  ara boşlukların saç efekti ile (Saç similasyonu) kapatılmasında  sonuçlar muhteşem olmaktadır.

Saç similasyonun yapılmadığı durumlar var mı varsa nelerdir?

-Cinsel hastalıklar
-Diyabet, şeker hastalığı olanlar
-Kan pıhtılaşma sorunu olanlarda
-Kan inceltici ilaç kullananlarda
-Hemofili hastalarında
-Ağır metal alerjisi olanlarda (test yapılmalı)
-Deri anomalilerinde
-Enfeksiyonlu hastalarda (iyileşinceye kadar işlem yapılmamalı)
-Reşit olmamış kişilere uygulama yapılmamalı, yapılması istendiği takdirde ebeveynleriyle gelmek zorunda.

Verdiğiniz bilgiler için size çok teşekkür ederim. Son olarak sizlere ulaşmak isteyenler nasıl ulaşabilir?

Ben teşekkür ederim soru ve talepleri için  bana ulaşmak isteyenler okurlarım için İnstagram adresim.

https://www.instagram.com/gultenbayram

WHATSAP 05302437482

Yorum Yap


CAPTCHA Image
Reload Image