Pürüzsüz bir cilde sahip olmak hepimizin arzusudur. Lakin cildimiz canlı bir organizma olduğu için zaman geçtikçe yorulup, yıpranır. Cildi her zaman canlı tutmak, oluşacak olumsuzluklardan korumak, oluşmuş olanı gidermek için günümüzde çeşitli cilt bakım yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlardan biride kimyasal peelingdir.
Kimyasal peelingin neticesinin bilinmemesi ve bazı dikkatsiz uygulamalardan kaynaklanan kötü sonuçlar sebebiyle kimyasal peelinge karşı bir ön yargı oluştu. Kimyasal peeling zararlı mı faydalı mı diye soru işaretleri akıllara takıldı. Soru işaretlerini gidermek için öncelikle kimyasal peelingi tanıyalım. Nedir? Nasıl uygulanır? Faydası, zararı Nedir? Kimlere yapılabilir? Kimler yapabilir? Birlikte öğrenelim.
KİMYASAL PEELİNG NEDİR?
Kimyasal peeling meyve asitlerinden yapılan solüsyondur. Özellikle şeker pancarından elde edilen glikolik asit ve sütte bulunan laktik asit en çok tercih edilendir. Bunların dışında salibionic asit, malik asit, sitrik asit ve tartarik asitlerde kullanılır. Bu solüsyonlar içerdiği asit konsantrasyonuna göre üç çeşide ayrılır. Bu üç çeşit materyalin cilde etki ettiği derinliği de farklıdır.
- Alfa Hidroksi asit (AHA) Daha doğal asittir. Etkisi yüzeyseldir.
- Trikloroasetik asit (TCA) Orta derecede etki eder.
- Karbolik asit (FENOL) Derin peelindir. Alt deriyi soyar.
AHA ve TCA asitlerinin Asit miktarları da kimyasalın derinliğini etkiler. Bu ürünlerin 10’dan 70’e kadar asit dereceleri vardır.
- 10 – 30 arası yüzeysel peeling.
- 30 – 50 arası orta peeling.
- 50 – 70 arası derin peeling .
♦ Yüzeysel hafif peeling küçük moleküllerden oluştuğu için en üst tabaka olan epidermisin soyulmasını sağlar. Cilt yenilenip, canlanır yüzeysel lekeler açılır. Ölü derinin gidip hücrelerin yenilenmesini sağlayarak cildin dış etkenlere olan toleransını artırır. 15 günde bir yapılabilir.
♦ Orta dereceli peeling dermis tabakasını soyar. İnce kırışıklıklar, derinleşmiş lekeler gider. Gözenekler gözle görülür şekilde sıklaşır. Anti Aging etkisi ile cilt gençleşir. Ayda bir yapılabilir.
♦ Derin peelingde en alt deri katmanı olan subcutis soyulur. Üzerinden yıllar geçmiş oldukça derinleşmiş lekeler, sivilce izleri, akne skarları ve kırışıklıklar başarılı şekilde tedavi edilir. En alt deri soyulacağı için ağrılı bir işlemdir. Doktor kontrolünde ameliyathane şartlarında ve lokal anestezi altında yapılmalıdır. Tamamen iyileşmek üç ayı bulabilir. Cilt rengi açılacağı için açık tenli kişilerde tercih edilir. Altı ayda bir yapılabilir.
Peelingin derecesi ve kaç seans yapılması ( genelde 4 ve 8 seans yapılır ) cildin yapısına ve ihtiyacına göre belirlenir. Gereksiz yere yüksek dereceli kimyasal kullanmak cildinize zarar verir. Risk almak istemiyorsanız derin peelingden uzak durmanızı tavsiye ederim.
KİMYASAL PEELİNGİN FAYDASI NEDİR?
Cilde uygulanarak üsteki ölü derinin soyulup atılması alttan tap taze yeni hücrelerin gelmesi sağlanır. Taze hücre demek: Canlılığını, parlaklığını yitirmiş cilde daha sağlıklı bir görünüm sunmasıdır. Kimyasal peelingle kolajen sentezinin uyarılmasıyla cilt daha genç, daha homejen ( Cilt renginin dengelenmesi ) bir yapıya sahip olur.
Sivilce izleri, skarları, güneş ve yaşlılık lekelerini ve çilleri giderir. İnce kırışıklıkları yok eder kalın çizgileri yumuşatır. Gözenekleri sıklaştırır. Vücut çatlaklarını sıkılaştırarak inceltir. Cilt kuruluğunu giderip cildin nem takviyesini sağlar. Özellikle 30 yaşından sonra cilt kırışmaya ve matlaşmaya başlayacağı için her yıl bir kaç seans yaptırarak genç görüntünüzün ömrünü uzatabilirsiniz.
Sadece yüzünüze değil el, boyun, dekolte gibi vücudunuzun ihtiyacı olan her bölgeye yapılabilir.
KİMYASAL PEELİNG NASIL UYGULANIR?
Cilt güzelce temizlenir. Sonra cildinizin ihtiyacı olan kimyasal hızlıca cilde sürülür. Sürdükten sonra dikkatlice cildin vereceği tepki takip edilir. Kızarma veya kristalleşme başlayınca cilt kimyasaldan arındırılır. Su ile temizlemek yeterli değildir. Sürülen kimyasal solüsyonunu nötralize etmek yani sonlandıracak ürün kullanmak gerekir. En son cildi yapılandırıp nemlendirecek krem uygulanır ve tabi üstüne güneş koruyucu sürülüp işlem bitirilir.
İşlem sırasında yanma hissedeceksiniz. Bu sizi korkutmasın bu yalancı bir yanmadır cilt yanmaz sadece öyle hissedersiniz. Bu yalancı yanma cilt altındaki onarım mekanizmasını harekete geçirerek üstteki derinin soyulup pürüzsüz, diri, bebeksi bir derinin oluşmasını sağlar. Yanma dışında kaşınma ve iğne batması gibi bir acı hissetmeniz normaldir. ( Eğer ciltte çok beklerse veya asit derecesi yüksekse cilt yanabilir.)
İşlem sonrası kahverengi bir tabaka oluşması, kızarma, hafif yanma hissi olması normaldir. Genelde işlemden üç gün sora cilt soyulmaya kabuk atmaya başlar. Soyulma 3-7 gün sürebilir. Cilt soyulurken kurumalar, gerilmeler hissedebilirsiniz.
KİMYASAL PEELİNG SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER.
Cilt soyulurken yeni gelen hassas hücrelerin lekelenmemesi için işlem sonrası cildinizi güneşten mutlaka korumanız gerekir. Kış mevsimi güneş fazla yok bir şey olmaz deyip güneş koruyucunuzu ihmal etmeyin. Yaz güneşinden güneş koruyucu bile koruyamayacağı için kimyasal peeling sadece kışın yapılır. Güneş koruyucunuzu 3 saatte bir yenileyin ve iyi bir koruyucu kullanın. Cildiniz kuruyup gerilme olacağı için sık sık nemlendirin. Önce nemlendirici üstüne güneş koruyucunuzu sürün.
Asla ve asla fondöten, pudra kullanmayın. Cilt soyulup kendini yenilerken oksijene ihtiyaç duyar. Cildinizi makyaj yaparak nefes almasını engellerseniz kimyasal peelingin faydasını göremezsiniz. Cildiniz kabuk atarken elinizle soyulan kısımları koparmayınız. Cilt yenilendikçe kendi atar. Elinizle soymaya çalışırsanız leke yaparsınız.
KİMYASAL PEELİNGİN CİLDE ZARARI VAR MI?
Adından da tedirgin ettiği gibi bu peelingin kimyasal solüsyonlardan oluşması tabi ki bir tehlike arz ediyor. Kimyasalın ciltte çok beklemesi, iyi temizlenmemesi veya cildinizin ihtiyacından fazla asit içerikli kimyasal kullanılması cildinizde yanık gibi yan etkilere lekelenmelere neden olabilir. Bu tehlikeye maruz kalmamak için işlemin işinin uzmanı tarafından son derece dikkatli yapılması ve cildin her saniyesinin takibinin iyi yapılması gerekir.
KİMYASAL PEELİNG YAPILAMAYACAK DURUMLAR?
Uçuk, açık yara, Roaccutane tedavisi görene yapılmaz. Derideki gevşeme ve sarkmalara fayda etmez.