Bir zamanlar batılı kadınların vazgeçemedikleri zarafetin göstergesi olarak kullandıkları aksesuar şapkalardı. Diğer bir deyişle zarafetin adıydı şapka…
Şapkanın tarihine baktığımızda giyimde olduğu gibi ilk başlarda korunmak için kulllanıldığı görülür. Daha sonraları özellikle Mısır’da başlayan statüyü belirlemek için kullanılmaya başlanır. Statü derecesine göre modelde değişirdi. Yunanistan’da yoksullar, Roma’da ise zenginler şapka takardı. Yoksulların şapka takması Roma’da yasaklanır. Her milletin kültürüne göre başlığı da çeşitlilik kazanır. Avrupa’da başlık şapka şeklini alınca daha da sevilir.
18. yy.’da moda aksesuarına dönüşen şapkalar tasarım tuhafiyecilerini ortaya çıkarır. Kadınların şapkaya olan ilgileri artınca modellerinde de gelişme yaşanır. Bu gün bile keşke moda olsa diyebileceğimiz birbirinden güzel modeller tasarlanır. Avrupa’da özellikle de İngiltere’de kadınlar arasında vazgeçilmez bir aksesuar olur. Hatta aralarında en güzel şapkayı takma, en son çıkan modeli ilk önce alma yarışı yaşandığı görülür.
İlk başlarda büyük ağır modeller olduğu göze çarpar. Chanel kadınlar için kullanımı zor olan bu modelleri geçmişte bırakacak yenilikler getirir. Modaya şapka tasarımıyla başlayan Chanel farklı, kullanışlı ve daha zarif modeller tasarlayarak kadınların beğenisini kazanır. Göz alıcı büyük modeller artık tarihe karışmaya başlar.
Türkiye’de ise kullanılan başlıklar Cumhuriyet ile şapkaya dönüştürülür. Bir zamanlar İstanbul’un lüks semtlerinde özellikle Beyoğlu’nda kadınlar şapkasız dışarı çıkmazlardı. (Erkeklerde takım elbisesiz Beyoğlu sokaklarında dolaşmazdı. Bu yüzden semtin adı Beyoğlu olduğu söylenir.)
Bu kadar çok rağbet gören şapkalar günümüzde yerini neden kaybetti? Zarafetin tek göstergesi şapkalar olmadığını fark eden kadın, şıklığına şapkayla ayrı bir özellik, ayrı bir hava katsa da zamanla sadeliği ve rahatlığı benimseyince şapkayı yük gibi görmeye başlar. Şapkalar önemini kaybetmeye başlayınca tarihte ki yerini alır.
Artık kadınlar saçlarını serbest bırakıp gelişen saç modellerini tercih etmeye başlar. Kadınların en uğrak yeri olan şapka tuhafiyelerinin yerini şimdilerde kuaförler alır.
Günümüzde şapkalar yazın tatil beldelerinde güneşten, kışın ise soğuktan korunmak için kullanılır. Bazende gelinlerin duvaklarına alternatif olarak sunulur.