Siyasi sebepleri olsa da mezhep kavgalarının damga vurduğu otuz yıl savaşlarının etkisiyle Barok dönemi oluşur. Düzensiz inci anlamına gelen Barok dönemi kesin tarihi bilinmese de 14-18. yüzyıllar arasında gelişme gösterir. Barok dönemini şekillendiren Hristiyan inancına yapılan yeni yorumların getirdiği reformlardır. Yapılan reformlarla yeni mezhepler oluşur. Ortaya çıkan bu yeni mezhepler iki zıt görüşün iç içe geçmesine sebep olur.

Bir kesim dünyanın geçici bir yer olduğuna dikkat çeken “memento mori” yani ölümü hatırla sloganıyla görüşlerini ifade ederken bir kısımda “carpe diem” gününü gün et fikrini savunur.

Bu tarz zıt görüşlerle şekillenen mezheplerin ortaya çıkış sebebi Katolik Kilise Ritüellerine duyulan rahatsızlıktır. Kiliselerin halkı sömüren otoritelerine karşı çıkan reformların yapılmasıyla ortaya çıkan mezhepler halkın çıkarlarını koruyunca halk desteğini alır. Mezhepler halk desteğini alıp yayılırken halkın desteğini arkalarına almak isteyen prenslerde mezhep taraftarlığı yaparlar.Reformcular da İmparatora ve Papa’ya karşı direnmek için prenslerin gücünü arkalarına alırlar.

collage

Prensler mezheplere verdikleri destek sebebiyle kilise gelirlerinden faydalanırlar. Kilise arazilerinin prenslere verilmesiyle zenginlikleri artan prensler bu zenginliklerini kıyafetlerine yansıtırlar. Prenslerin güç göstergesi olarak kıyafetlerine taşıdıkları zenginlikleri Barok dönemini lüksün altında biçimlendirir. Barok dönemi ağır süslemeler, zengin işlemeler, göz alıcı renkler, görkem, şatafat, gösterişli modelleriyle modaya damga vurur. Barok döneminde mimariden giyime kadar her alanda süslemeler öne çıkar. Özellikle de altın ipliklerle işlenilen gül desenleri, brokerler, varaklar barok modasının sembolü olur.

Teknolojinin ilerlemesiyle kumaşlarda seri üretime geçilse de Asya’dan gelen değerli kumaşlar -ipek, kadife, pamuk, atlas, yün, muar, kamlot- soyluların gözdesi olmaya devam eder. Bu kumaşlarla dikilen kıyafetlerin arasına yaldızlı kumaşlar eklenerek moda devriminin adımları atılır. Barok modasıyla halk kıyafetleri güncelliğini yitirir. Bu dönem modacılar birbirlerinden esinlenerekAvrupa ve Fransa tarzını ortaya çıkaran yeni bir stil geliştirirler.

Kabartılan elbiseler, kare kesimli keten yakalar dantellerle süslenir. Yüksek belli kıyafetler geride bırakılıp gövdeyi daha uzun göstermek için beller aşağı indirilir. Beller kalçaya doğru inerken omuzlarda açılarak yakalarda aşağı indirilir. Perdelerde ki drape, pile, ağır ve zengin işlemeler elbiselere eklenir. Drapeler genellikle etek kenarları, omuz ve dekolte kısımlarında kullanılır. 

collage

Kadın kıyafetlerinin öne çıkan özelliği üst üste giyilen iki parça hafif kumaşlardan oluşan eteklerdi. Friponda denilen alt etek açık renk, modestte denilen üst etek koyu renkten dikilirdi. İncecik belin popülerliği devam ederken korseler dahada sertleştirilir.  Bu dönemin moda aksesuarları ise şemsiyeler ve bastonlar bol pudralı peruklardı. Gotik dönemiyle başlayan ve hala vazgeçilemeyensoyluluk simgesi beyaz ten barok döneminde de moda olmaya popülerliğini korumaya devam eder.

Yorum Yap


CAPTCHA Image
Reload Image